Totalt antal besökare: [sedan 14 november 2009]

12 oktober, 2010



På beställning ifrån våra läsare kommer nu ett inlägg om hur vi brukar gå till väga när vi bedriver CPR (Catch, Photo, Release) på våra gäddor för att dom ska klara sig så bra som möjligt!

Detta anser jag att man ALLTID bör ha med sig ut på fisketurerna:
Tunn trädgårdshandske/lipgrip, Avkrokningsmatta, vågsäck, en rejäl tång, en hookout, digitalvåg och måttband. (jag förespråkar en powercutter oxå för att kunna klippa krokarna i nödfall.)

När du lyfter gäddan är gälgreppet det absolut bästa för gäddan, använd handsken så slipper du rivsåren. (Alt. lipgrip) Men lyft ALDRIG i enbart lipgrippen! Håll en hand bakom "bakre bukfenan" å en i lipgrippen... När du väl får upp gäddan lägg den på en blöt avkrokningsmatta och ta sedan ut draget med hjälp utav hookouten, sitter krokarna för hårt använder du din rejäla tång! Sitter krokarna väldigt illa använder du powercuttern och klipper krokarna. (Kom ihåg att en fin gädda är värd mycket mer än en krok som du kan komplettera med för en guldpeng!) Försök sedan få ut resterande krokdelar ur gäddkäften! Blöt vågsäcken och lägg i gäddan! Mät gäddan innan du drar igen säcken och väg sedan hela ekipaget. Ta ett par snabba bilder, le å var stolt. sätt sedan tillbaka gäddan. Håll den runt stjärten och dra den fram och tillbaka tills den SJÄLV vill iväg! (Detta kan ta tid ibland men de är vårt ansvar som fiskare!)
NU har det blivit dags för att väga vågsäcken igen! (T.ex. Gädda+säck=8,2kg... - säck 8hg= 7,6kg gädda) När säcken är tillräckligt blöt bör den väga 5hg-1kg extra!

Tips: Satsa på korta, effektiva drillningar, framförallt under sommaren då de är varmare i vattnet så inte fisken drar på sig mjölksyra! (Fisken är i regel piggare under vår och höst när vattnet är kallare.)
Detta ökar chansen väldigt mycket att den klarar sig! När du får kläm på detta tar det ALDRIG över 5min på land utan du kommer ner på en 2-3min å då klarar sig fisken utmärkt! Var alltid välutrustad så får du ett mycket trivsammare fiske! Tängerna jag talar om kostar inte mer en någon hundring eller två så de är väl värt att investera i!
Du har lite schysta tools på följande länk: KLICKA HÄR!

Skittfiske på dig, och kom i håg att fortsätta bedriva CPR! :)

/Team Perax, Jon Persson

Inga kommentarer: