Totalt antal besökare: [sedan 14 november 2009]

29 juni, 2012



Under midsommarhelgen var det äntligen dags för lite abborrfiske och detta var dagen när min son Max gjorde sin fiskedebut...
Vi hade precis hur roligt som helst! Så fort flötet sjönk så krokade jag och sträckte sedan över spöet till Max som vevade för glatta livet! Våra finaste abborrar blev på 750g, 680g & 450g. Sen fick vi en hel rad mellan 2-4hg.
Turens härligaste händelse var i alla fall när jag hör:
"- Pappa, nu händer det grejor!" Jag tittar mot de ena flötet som är borta! Jag ger Max spöet direkt och han får veva från start. Resultatet blev en 3hgs abborre som Max fick ta helt själv! Alltså hans PB... :) Han kommer att bli en bra fiskare min grabb! :)
Nu till helgen ska här bändas Gös! Två dagar med Gösdrottningen, varav ena dagen bjuder på tävling!
De ska bli grymt skoj!

Skittfiske på er! /Team Perax, Jon Persson

18 juni, 2012






I fredags fick jag och Johan finbesök. Det var Fiske För Alla's Anders Forsberg som vi åkte ut med. En mycket trevlig man och en duktig gäddfiskare med massor utav erfarenhet!
Vi hade lovat honom grymt bra gäddfiske med gäddmete i fokus. Men saker och ting blev dock inte helt som vi tänkt oss... DET kan ni läsa mer om i Fiske För Alla i September!
Vi önskar Anders fortsatt skittfiske i år och hoppas att vi kommer få tillfälle att fiska ihop fler gånger...


Skittfiske på er!

/ Team Perax, Jon Persson

08 juni, 2012




Detta äventyret började hemma i min hall i onsdags. Jag och piloten stod och renoverade. Plötsligt kläcker han kommentaren: - Ska vi inte ut och fiska lite sen? Jag var inte sen att nappa på den idén. Men de fick bli ett kvällspass i så fall...
Sagt och gjort, vi gjorde klart hallen och vid 20-tiden så petade vi i min lilla plasteka.
Pilotens huvudsakliga mål för kvällen var några förrymda regnbågar, något jag tröttnade på att fiska efter på ungefär en kvart. Så jag började bottenmeta efter lite betesfisk. (Självklart har jag alltid med gäddgrejorna ut om jag skulle få lust att jaga dom stora...)
Efter ungefär en kvart så hade jag lyckats meta upp 6st(!) olika arter. Mört, Id, Regnbåge, Abborre, Snorgärs och en Braxen....Vilken gäddbuffé!
Vi tog oss till ett ställe där de brukar stå grov gädda, å jag började meta.... men ingenting. Vid de här laget hade Piloten oxå tröttnat på dom sega regnbågarna å satte på en Shaker Shad på sitt BFT-spö som har en kastvikt på 30g.
På första kastet kom den här skönheten upp! Hon vägde 8,55kg och mätte 104cm, å nytt PB! Det gav piloten en plats i 100-klubben och ett tävlingsbidrag till Big Pike Challenge! Å gissa om de blev en rolig fight för Piloten på dom lätta grejorna!? Jag lyfter på kepan och gratulerar! :)

Tyvärr så kom vår glädje att överskuggas lite utav annat... För första gången på 4 år så glömde jag att ta med mina Tegerahandskar! Som den C&R fiskare jag är så vill jag skada gäddorna så lite som möjligt, så därför tar jag dom alltid i gällocksgreppet, å då äre bra med tunna handskar eftersom en gädda har ca 800 tänder, varav några är groteskt stora..
När jag lite senare fick en 3kgs gädda, (7:e arten för kvällen) var olyckan framme! Den sprattlade till och jag tappade den...
Gäddan hann emellertid dämpa sitt fall lite eftersom den fick in en utav sina stora tänder i min tumme! Tanden gick djupt, de kände jag! Jag tappade känseln i tumspetsen och de är aldrig ett gott tecken! Som tur var hade vi förbandsväska med oss...
Kl. 00.30 gick jag och la mig och sov med tummen i högläge... När jag sedan vaknade 04.30 så insåg jag att det var allvar! Känseln var fortfarande borta i tumspetsen och resten bultade så jag trodde tummen skulle trilla av!
Kl. 05.30 var jag inne på akuten i Falun. Där sov jag någon timme till i väntan på läkare. Kl. 9 dök han upp. Han undersökte mig och hämtade en läkarkollega...
Vid 10-tiden hade jag hunnit få två tabletter mot smärtan, två penicillintabletter och en stelkrampsspruta!
Men nu var de väl bara att lägga ett stygn eller två och åka hem..? ICKE! Jag fick en tid samma dag till handkirurgen på lasarettet..
Vid 14.30-tiden blev jag sövd och vaknade upp kl. 16.30, yr som en full tupp! Men jag kvicknade på mig ganska fort...
Tydligen hade gäddan lyckats klyva en av fyra nervtrådar på längden i tummen, så de var inte så mycket att göra åt för kirurgen.. Men chanserna är goda att de växer ihop så att jag får känseln tillbaka...
Ett stort tack till alla på Falu lasarett, ni var fantastiska! Även om menyn på stället var under all kritik! Frukost: 4st tabletter och ett glas vatten, efterrätt - stelkrampsspruta. Lunch: 1L dropp. Å tillsist Kvällsmat: Två ostmackor som satte sig på tvären i en fruktansvärt torr hals... ;)

Roligt ändå att få chansen att berätta för ett 20-tal läkare, sköterskor & kirurger om C&R-fiske, man tar ju varje chans som ges! ;)  Å att det fnissades lite på min bekostnad kan jag faktiskt ta, de förtjänade jag! :)

Slutsats av denna fisketuren:
1.) "Catch with care" är jag bra på, men nu behövs bara lite mer träning på "Release with care"...
2.) Jag ser många gånger hellre att mitt blod rinner och att en fin gäddmadame får simma tillbaka...
3.) Jag ska aldrig någonsin mer glömma handskarna hemma!

Nej nu är de dags för två Alvedon känner jag, men jag är snart tillbaka med nya äventyr!

Skittfiske på er!

/Team Perax, Jon Persson

04 juni, 2012



Igår åkte jag och Johan och tävlade i Sportfish Masters på Runn. Målet med tävlingen var att ta en topp tre plats och därmed säkra en biljett till finalen i Göteborg i Oktober.
Vi hade fått en hel del tips inför tävlingen om beten och platser så vi kände oss ganska så väl förberedda.
När starten gick åkte vi genast till en plats som blivit lovordat, å A-planen var att lägga krutet där.. Men när vi kom fram såg vi att vinden legat på hårt där två dagar i rad så vattnet var alldeles mörkbrunt, dvs. ett siktdjup på 25cm eller så!
Trots jerkbaits i grälla färger och skramlande gäddspinnare så kammade vi tyvärr noll! De var bara att söka sig till mindre grumliga vatten!
Länge och väl åkte vi och testade av olika vikar, grynnor och djupbranter å fiskade på djup mellan 4 dm ner till 14m! Fortfarande ingenting å nu började oron att tränga sig på ju närmare slutsignalen vi kom.
Framåt eftermiddagen så träffade vi på ett annat team å dom hade oxå haft en riktigt tuff dag.. Men dom hade emellertid lyckats pilla upp en 96:centimetare...
Vi fortsatte att jobba av några heta områden och vid ett tillfälle hade jag en efterföljare på en 4-5kg sådär, som vände precis innan den fick tag i mitt Buster Jerk.
Med bara 45min kvar till slutsignal hade vi tid för ett sista försök... Vi åkte ut på djupet och började jigga av botten.. Då hände det plötsligt! Smack! Å en mäktig 46cms gädda satt på Johans spö! 30min senare satt ännu en bjässe där, nu på hela 56cm! 102cm gädda blev de totalt i båten och de räckte till en 3:e plats och en kvalbiljett!
Segrarna var för övrigt grabbarna som pillade upp 96cms gäddan. Dom hade fått upp en gädda på 60cm oxå så dom hade oss ganska så klart med mäktiga 154cm!
Nej, denna dagen kommer inte gå till historien som en av dom bästa fiskedagarna på Runn... :) Men de gör verkligen ingenting, för nu laddar vi för den stora Finalen i Göteborg i Oktober. Å då är målet solklart, över 500cm i båten (på 5st fisk) så vi kan åka hem med en ny Linder med diverse pryttilar till! :)
Ett jättefint arrangemang var det i alla fall och jag hoppas att det kommer vara många fler team med nästa år! Man behöver inte vara fullblodsproffs för att delta!

Snart börjar abborrsäsongen på allvar, den har jag längtat efter!
Skittfiske i sommar!

/Team Perax, Jon Persson