Totalt antal besökare: [sedan 14 november 2009]

30 september, 2010



Hej alla fiskare! Jag är löjligt förtjust i att göra listor på fångade fiskar osv. Detta är resultatet av ett ryck jag fick en gång.. Som ni vet är Danne "The champ" Ström en grym gäddfiskare så jag och Johan tänkte utmana honom lite! Därför gjorde jag denna lista på 7st olika metoder att fånga gädda på! Teamets interna tävling kallade jag för "Mr. Pike" och här ser ni resultatet just nu.. Höga toppar och låga dalar och just nu är Johan teamets Mr.Pike!
Det vore JÄTTEKUL att få se era snitt så ni kan väl räkna ut dom och kommentera i detta inlägget!?
Låga som höga snitt spelar ingen roll, vore ändå kul att få se! :) Få se om någon kan knipa titeln "Mr.Pike" ifrån Johan, de borde ju inte vare någon omöjlighet..!

/Team Perax, Jon Persson

29 september, 2010



Äntligen kommer en flätlina till isfisket! Såg detta i CWC's reklam i FiskeJournalen!
Vet inte så mycket om produkten förutom det jag googlat fram... Nämligen att dom ligger på 30m spolar i dimensionerna 0,04mm-0,10mm. Linan är gjord så att vattnet ska avvisas bättre och på så sätt undvika "isstöpning".
Kika denna länken: Klicka här!
Nu är frågan, hur många fler än jag är tarv på denna linan i 0,32mm-0,36mm och dom vanliga 135m spolarna till ismetet efter gädda!?? (En spole borde ju rimligen räcka till 2st rullar.)
Kommentera detta inlägget så ska vi försöka påverka ett framtagande utav produkten om många tycker som vi.. :)
Fram tills dess så får vi nöja oss med Strike Wire Ice Braid till öring och det grova abborrfisket!

/Team Perax, Jon Persson

27 september, 2010



Dannes Regnbåge har blivit nominerad till ÅRETS FISK utav Fiskejournalen! Gå in och rösta på Dannes båge så gör vi en gemensam ansträngning och skickar honom till Seychellerna!!
Reglerna är att varje dator har 5 röster var. Man får alltså rösta på SAMMA fisk 5ggr om man vill.. Vinner Danne så lovar vi naturligtvis fylliga blogginlägg om fisket dag för dag! Tycker ni som bloggläsare att Danne förtjänar detta efter allt sitt fina fiske här omkring så gå in och rösta på honom på stört!

KLICKA HÄR FÖR ATT RÖSTA!

Team Perax, Jon Persson

22 september, 2010



Förra veckan var jag i Sågmyraskolan på ett litet besök. Min svägerska Irene som är lärare på skolan har nämligen en "elevens val" grupp med ett gäng härliga ungdomar som gillar fiske!
Jag tog förstås tillfället i akt att lära barnen lite mer om C&R-fiske, och varför det är viktigt för våra vatten! Det blev även en del fiskebilder och någon filmsnutt!
Sedan åkte vi ut på en liten fisketur. Tyvärr så lyckades vi inte lura upp något denna gången, men det blev en riktigt lyckad dag med massor av fiskeprat förstås!

Lycka till i framtiden alla ungdomar i Sågmyra och skittfiske på er! Kom ihåg, att bedriva CPR, "Catch, Photo, Release!" :)

/Team Perax, Jon Persson


Nu har jag kommit fram till att efter varje avslutad enkät så ska dom publiceras här på bloggen så vi kan se resultatet.
Denna månadens fråga var "Vilken fiskemetod föredrar du?" och inte helt otippat så tog jerkfisket en ganska enkel seger. Det som förvånade mig lite var att havsfisket endast fick 1 röst utav dom 122st som röstade! Jag menar visst är de inte det här finliret, men vilka fiskar havsfisket levererar! Trodde det var mer poppis!
Skulle vara jättekul om dom två personerna som valde "annan metod" kunde kommentera vilken metod jag missat..
Här har ni i alla fall enkäten, svart på...öhh...grått! :)

Skittfiske på er!

/Team Perax, Jon Persson

17 september, 2010



Sent på torsdag kväll bestämmer jag mig för att fiska fredag morgon. Men eftersom jag ska vara hemma från jobbet och vara föräldrarledig bestämmer jag mig för en TIDIG tur och att vara hemma igen innan familjen vaknar.

Återigen var det flötestrolling som gällde.
I mörkret började jag bottenmeta mört, och det var inga problem att fylla hinken för mörtarna var verkligen i stöten idag. Enda nederlaget var en galen regnbåge på 2-3kg som tydligen tyckte om majs och stred på som en galning innan han knäckte hela tacklet i ett luftsprång!

Efter en halvtimmes mörtfiske hade jag bra med betesfisk och tänkte att jag kunde offra en på gäddmete, när jag ändå satt uppankrad. 5 minuter senare när jag står och drillar en 4hgs mört börjar mitt gäddflöte åka racerbåt i ytan för att sedan försvinna ner.Jag sätter i ett rejält mothugg och bjuds sen på en helt galen fight! Starkare fisk har jag aldrig varit med om. När fisken väl är i båten blir jag litelite besviken, om man nu kan vara det över en gädda som väger 11,5kg. Men hela 129cm!!!...den borde ha vägt minst 14. En 10+ är dock alltid en 10+...

Sen drar jag vidare längs älven för att flötestrolla. Jag hinner precis ut med alla tre spön innan ett av flötena sjunker och när jag drillar denna gädda sjunker nästa flöte. Men tyvärr är gäddorna lite väl små, 5,5kg och 5,7kg. Precis när jag är på att plocka upp grejerna kommer en ursinnig rusning på högerspöt. Det visar vara en gammal bekant som Jon fångat 2 gånger tidigare och då vägde hon runt 10kg båda gångerna. Nu väger hon bara 7,3kg och är i en bedrövlig kontition, och hon lär nog inte överleva vintern.

Ändå lite skönt att få se en gädda som kommer dö av ålderdom och inte bli klubbad av ren okunnighet!

TeamPerax / Johan Löfström


Fick ett sms härom dagen när jag traskade runt bland mina lagerhyllor på Sverigealmanackan och packade. "11,5kg - 114cm". Ja, ni tror alldeles rätt... Smset kom förstås från våran "champ" Daniel Ström. Killen har för mycket fritid tänkte jag med ett leende på läpparna, lite smått frustrerad att inte jag kunde vara ute men även imponerad över Dannes grymma effektivitet! Få klarar av att ta gäddor över 8kg+ var och varannan fisketur...
Vi i teamet lyfter återigen på våra fiskekepsar för Danne vilket börjar bli lite tjatigt nu, mjölksyra i armen ni vet... ;) Gäddorna tog för övrigt på Buster Jerket Hotpike. Ett mycket effektivt bete som gett oss otaliga firrar på 7kg+.

Kommande:

CPR på gäddor..
Team Perax lär ut C&R


Skittfiske!

/Team Perax, Jon Persson

13 september, 2010



Jag och Johan åkte ut på en morgontur i lördags. Dagens upplägg var att ta några fina mörtar och sedan flötestrolla på dem. Betesfisket gick bra och ganska snart hade vi klämt upp ett par fina betesmörtar på 3-4hg. På vägen mot vår "hotspot" så träffade vi på Danne som vi visste skulle vara ut och fiska. Han hade inte känt något ännu..
I en båt längre bort satt för övrigt en annan känd gäddfiskare vid namn Niclas Andersson. Det finns tre dalkarlar bland dom tio främsta på Fiskejournalens Meterliga. Det är jag, Nicklas och Danne... Å nu fiskade alla tre inom ett avstånd på 500m. (Det går för övrigt mycket bättre för de två sistnämnda i tävlingen.) ;)
Hur som helst så körde jag och Johan lite flötestrolling. Denna dagen kunde vi bara vara ute till kl.11 så det hann inte bli så värst mycket fiske. Johan bommade ett riktigt hugg, å det var dagens fiske för vår del. Jaja, så kan de gå! :)
Bättre gick det för Danne som ännu en gång levererade en fin firre. Denna madamen vägde 8kg och mätte 105cm! En riktigt fin höstgädda. Nu laddar vi för trollingsäsongen snart!

Skittfiske på er!

/Team Perax, Jon Persson

10 september, 2010



Igår kväll var jag ute och föreläste/undervisade ett härligt gäng med vetgiriga scouter. Det enda önskemålet som ledarna hade var att jag och min kompis "Rolle" skulle lära barnen lite mer om fiske. Vi beslutade att rikta in oss på spinn- & haspelfisket. Det lite lättare fisket på jakten efter Abborre och Regnbåge, men framför allt jakten på storgäddorna! Där vi bl.a. visade barnen och ledarna spinn- & jerkutrustningar, tekniker m.m.
Innan vi började så träffade jag på teamkompisen Danne som precis skulle ut och fiska just storgäddor, (ni känner ju Danne vid det här laget - "The Champ"). Jag bad Danne att han skulle slå en pling om han fick nåt på 5+ så barnen fick lära sig mer om C&R..
Det blev ett mycket lyckat 2-timmars pass där vi pratade ganska mycket om just C&R-fiske, och vikten av att ha med sig rätt utrustning för att landa, vårda och återutsätta dom fångade gäddorna. Samlingen fick dock en helt ny dimension då Danne ringde och sa att han säckat en gädda på runt 8kg och att han var på väg in...
Sen fick scouterna vara med att väga, mäta, fota och återutsätta den fina gäddan! Jag säger bara succé!! Hon vägde för övrigt 8,2kg och mätte 104cm.. Gissa om detta blir en dag som dom aldrig glömmer!?
Det känns bra att få åka ut såhär och prata lite om gäddfiske & C&R, så att även nästa generation lär sig mer om vikten att släppa tillbaka dom fina fiskarna för ett fortsatt bra gäddbestånd i Siljan, Insjön & Dalälven.

Nästa vecka bär det av på en ny föreläsning, då ska jag till Sågmyra och undervisa en skolklass på "elevens val". Det ska bli mycket skoj...

Skittfiske på er.

/Team Perax, Jon Persson

05 september, 2010




Det hela började egentligen vid kl.03 tiden, natten till idag...
Jag hade en riktigt bra dröm. Jag gick på sportfiskemässan 2011 och hade precis kommit fram till CWC's monter. Där stod jag och pratade med Trumman, Fredrik Bohlin och CWC's MD, Leif Collin. Som vanligt stod vi och diskuterade fiskeminnen och vi hann just börja rundvandringen i montern där jag skulle få se nyheterna för 2011 när jag hörde ett... "AAAAW!" (gråtande barn) *POFF* Drömmen är slut, jag är tillbaka i verkligheten! Max gråter som vanligt vid småtimmarna så det är bara att traska över och hämta honom till vår säng. Väl där ligger han och vrider sig dom närmaste två timmarna så jag inte kan somna om! Vid 4-tiden var jag en hårsmån från att säga åt Linnéa att jag tänkte sticka ut på ett fiskepass. Men jag höll mig, tröttheten infann sig så småningom och jag somnade om. Kl.8 så vibrerar min telefon som står på ljudlös. Jag får tag i telefonen och med nöd och näppe ser jag att det är Johan som ringer. varför ringer han så tidigt? Med ens fattar jag! Nu har han knäckt sitt PB! Det kan bara vara de! För att inte väcka dom andra så klickar jag av och är på väg ut ur sovrummet för att ringa honom. Jag hinner inte ens ut igenom dörren förrän han ringer igen! -"Kom hit Jon. Jag har just tagit en 15+are!" Jag slet med allt vi hade i kameraväg, tog på mig ett par jeans och drog. Några minuter senare var jag hos Johan som säckat gäddan och kört in till land! Det som möter mig är det STÖRSTA jag har sett! Vilket sagolikt FETTO! Hon mätte 123cm i längd, 63cm i omkrets och tyngde vågen till makalösa 15,7kg!! Jag har gått som på moln hela dagen! Vilken sjuk fisk Johan lyckats ta! Grattis brorsan, den är du så sjuuuukt värd! Nu ska jag lämna lite plats för Johan att blogga på själv oxå! Så detta är i alla fall min synvinkel på det hela!

STORT grattis Johan till din blivande plats i CWC's "Hall of fame" 15+ Klubben

Skittfiske på er och spar dom stora till mig!

/Team Perax, Jon Persson


Utan körkort i en vecka till, så vad gör man när fiskesuget bubblar ur öronen.
Jo, man tvingar frugan att skjutsa ner mig sent på lördag kväll för att packa båten såklart!
Kl 05.10 i morse (söndag) tog jag cykeln och trampade iväg de 2 kilometerna ner till hamnen för en abstinens-fisketur. Bottenmete med majs var metoden för dagen och fisket skulle riktas på dom där j**** idarna som dissat mig hela säsongen. Efter bara 5 minuters fiske landades första fisken. Ingen id men en fin silverglänsande mört på 5hg, och så fortsatte det.
Två timmar och 10-15 mörtar senare hade jag bestämt mig för att köra lite flötestrolling nedströms längs älven. Men innan det bestämde jag mig för att stanna till och testa att jerka av ett ställe i älven som brukar generera bra med fisk, och tur va väl det.. På med ett Buster jerk i färgen "oliver twist" och redan i andra kastet kom HUGGET!
Jag lyckades få till ett hårt och vältajmat mothugg, sen bjöd mitt livs fisk på mitt livs kamp. En 20 meters rusning med slirbromsen dragen i botten och tre hopp som fick hjärtat att slå dubbla slag. Landningen gick relativt smärtfritt men jag fick en chock när den väl låg på mattan och jag insåg hur stor den var. I med den i vågsäcken och jag vägde den lite snabbt till 16-17kg på en kraftigt pendlande våg. Jag tog mobilen och ringde och väckte Jon, som var på plats på några få minuter.
Vi vägde gäddan tillsammans till 15.7kg fördelat på 123cm med en omkrets på 63cm! En helt makalös fisk och en PB-höjning med 4.4kg!
Efter ett snabbt fotorace fick denna vackra fisk SJÄLVKLART simma hemåt igen.

Jag fiskade ett par timmar till och jag tappade ytterligare en riktigt fin fisk i ett mothugg, men vem bryr sig en dag som denna... ;)

TeamPerax, Johan Axelsson

02 september, 2010



Ni har väl inte missat Fiskejournalens webTV? Jag satt just och tittade på senaste inslaget! Det ser nästan ut som om det regnar fisk från ovan! Missa inte detta!!
Klicka HÄR fär att se filmen!! så sjuuuukt!

/Team Perax, Jon Persson

01 september, 2010




Jag vet att den funnits nu ett tag, men för mig är den tämligen ny. Jag pratar om överlevnadsdräkten ifrån Ursuit. Första gången jag såg överlevnadsdräkten var på CWC's hemsida, där dom stod och bände hälleflundra på en trailer som du kan se HÄR!
Jag är grymt sugen på en Gemino Operative, den Trumman har på bilden. Den ligger dock en hel del över min budget. Ett billigare alternativ är torrdräkten MPS Multi Purpose Suit som du har under din flytoverall.
Detta är en riktigt bra livförsäkring för alla som ägnar mycket tid åt isfiske, havsfiske eller trolling. Att hålla sig torr om man hamnar i nära nollgradigt vatten är ett måste om olyckan skulle vara framme!
Dessa dräkter finns t.ex. att köpa på Trollingcenter.se, där finner ni ju även priserna förstås. Om man tänker på vad den faktiskt gör så är den väl värd pengarna!

Skittfiske på er!

/Team Perax, Jon Persson